Τα Δαρνακοχώρια

Στην επαρχία των Σερρών, ανατολικά και νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών και σε διάταξη που θα μπορούσε να θυμίζει κύκλο, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα χωριών με πολλά κοινά γνωρίσματα, ενιαίο γεωγραφικό και ιστορικό χώρο, κοινές καταβολές, χαρακτηριστική φυσική οικονομία και ενιαία γλωσσική ομοιογένεια, τα Δαρνακοχώρια ή Νταρνακοχώρια.

Στην ομάδα των Δαρνακοχωρίων περιλαμβάνονται τα χωριά: Νέο Σούλι (Σουμπάσκιοϊ), Εμμανουήλ Παππάς (Δοβίστα), Πεντάπολη (Σαρμουσακλί), Άγιο Πνεύμα (Βεζνίκο) και Χρυσό (Τοπόλιανη).

Η Πεντάπολη

Μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών απέχει η Πεντάπολη. Χτισμένη πάνω σε λόφο, στην απέραντη πεδιάδα του νομού, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κεφαλοχώρια της περιοχής. Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία γενικότερα της Μακεδονίας και γνώρισε τους ίδιους κατακτητές που απείλησαν την πολύπαθη ευρύτερη περιοχή των Σερρών. Αποτέλεσε στο παρελθόν εμποροοικονομικό κέντρο των Δαρνακοχωριών και γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση εξαιτίας της καλλιέργειας του καπνού. Τα γραφικά στενά σοκάκια του χωριού με τα τριώροφα επιβλητικά αρχοντικά σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των 19ου και 20ου αιώνα παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στην Πεντάπολη διοργανώνεται κάθε χρόνο πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πεντάπολης, όπως:
• Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρα στο εξωκλήσι του προφήτη Ηλία.
• Παραδοσιακός τοπικός χορός «Ζάμαντας» και διήμερο πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής (25 Απριλίου).
• Περιφορά Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή και γιορτή της Ανάστασης με το κάψιμο του Ιούδα.
• Αντάμωμα απανταχού Πενταπολιτών με τριήμερες εκδηλώσεις τον δεκαπενταύγουστο.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Καπνού

Το Μουσείο Καπνού Πενταπόλεως, το δεύτερο που υπάρχει από το 2010 σε όλη τη χώρα, αποτελεί ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού. Σπάνια έγγραφα του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, συμβόλαια, γραπτές εκτιμήσεις ποιότητας, εργαλεία φύτευσης και επεξεργασίας του καπνού, αναπαραστάσεις και φωτογραφικό υλικό, συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα. Ένας πολύ όμορφος χώρος που αξίζει να επισκεφτείτε.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο παραδοσιακό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Πεντάπολης και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 με 14.00, κατόπιν ραντεβού. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 23213 52610.

Κτήμα Νεραντζή

Στην κορυφή του λόφου της Καλίντσας, λίγο έξω από την Πεντάπολη, βρίσκεται το κτήμα Νεραντζή. Με 100 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων, το κτήμα παράγει 50.000 φιάλες κρασιού ετησίως, εκ των οποίων οι μισές εξάγονται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Μέχρι στιγμής έχει αποσπάσει πολλά μετάλλια σε διεθνής διαγωνισμούς και έχει διασώσει την χαμένη ποικιλία «κόνιαρος», ενώ είναι και το μοναδικό στον κόσμο που την καλλιεργεί.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και ανοιχτό όλες τις ώρες της ημέρας στους επισκέπτες. Δίνεται η δυνατότητα ξενάγησης στους χώρους του οινοποιείου και τους αμπελώνες, καθώς και γευστικής δοκιμής στους οινόφιλους επισκέπτες.

Περισσότερες πληροφορίες

Φάρμα Στρουθοκαμήλων

Η Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων, λίγο έξω από το χωριό, είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1995, φέρνοντας την τεχνογνωσία 2 χρόνων από φάρμα του εξωτερικού. Σε μια μεγάλη έκταση, κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό εκκολαπτηρίων, παράγονται νεοσσοί αρίστης ποιότητας, εγκλιματισμένοι πλήρως στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Στη μονάδα υπάρχει τμήμα αναπαραγωγής, παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας νωπού κρέατος και κρεατοσκευασμάτων.

Το Τιμητικό Δίπλωμα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερρών, είναι μια απόδειξη για την επιτυχημένη πορεία της φάρμας.

Περισσότερες πληροφορίες